Sukelluskalastus

Sukelluskalastustuksesta puhutaan usein myös harppuunakalastuksena. Lajin virallinen nimi on kuitenkin nimenomaan sukelluskalastus. Sukelluskalastus tapahtuu vapaasukellusvälinein, eli pinnan alla ollaan niin pitkään kuin omat keuhkot antaa periksi. Vastuullinen sukeltaja ei koskaan kalasta laitteiden avulla.

Sukelluskalastuksessa saaliit ovat usein melko pieniä, mutta harrastajalle laji antaa sitäkin enemmän. Kirkas vesi, iso kalaparvi tai sen ison hauen, jota ei aivan ehtinyt ampua, näkeminenkin saattaa riittää päivän kohokohdaksi. Harjoittelun ja kalojen elämäntapojen oppimisen myötä saalitkin toki kasvavat.

Sukelluskalastus on, usko tai älä, kilpailulaji. Suomessa kilpailuja järjestetään vuoden aikana yleensä kahdeksat. Lisäksi parhaat käyvät PM-, EM- ja mahdollisesti myös MM kisat. Suomen kilpailuissa meininki on yleensä sangen ja aloittelijankin kannattaa osallistua: kilpailut ovat paras paikka oppia lajia.

Sukelluskalastuksen aloittamiseen riittää perusvälineet sekä harppuuna lisättynä puukolla. Turvallisuussyistä on kuitenkin hyvä varustautua myös pintapoijulla. Lisäksi nopeasti huomaat, että vesi on kesälläkin suhteellisen viileää, joten hyvä joustava märkäpuku tekee harrastamisesta huomattavasti mukavampaa.

Lisätietoa sukelluskalastuksesta tarjoaa (rajoitetusti) wikipedia. Paremmin lajiin ja sen saloihin pääset käsiksi lukemalla ja seuraamalla lajin suomalaisten harrastajien keskustelupalstaa. Erityisesti palstan ”yleistä”-osio on vilkas, jopa talvisaikaan. Keskustelupalstaa ylläpitää Team Kampela, joka on muuten Suomen ainóa sukelluskalastukseen erikoistunut sukellusseura.

Jos laji kiinnostaa, vapaasukellusjaosto tarjoaa lisäinfoa ja introja. Helpointa on lähettää sähköpostia osoitteeseen kilpailu(at)saimaannorpat.com (korvaa (at) @-merkillä).