Vapaasukellus on sukellusta ilman apuvälineitä. Vapaasukelluksessa käytetään useimmiten räpylöitä ja maskia, mutta ilman räpylöitäkin pärjää, kilpailutasolle asti. Maski riittää ja uimahousut/puku riittävät hyvin. Lisäksi muutaman kerran lajia kokeillut toteaa allaslajeissa kaulapainon hyödylliseksi varusteeksi, sillä se kumoaa veden nosteen ja sukeltaja voi keskittyä vain etenemiseen. Laji on erinomainen tapa rentoutua ja treenien jälkeen harvoin tarvitsee unta houkutella.
Hyvä paikka hankkia lajista lisätietoa ovat Free Diving Team of Finlandin nettisivut.
Norpissa vapaasukelluksen harrastajia on muutamia, joista yksi on jopa osallistunut lajin kilpailuihin, MM-kisoissa asti.
Vapaasukelluksesta on useita eri lajeja, jotka on lueteltu alla olevassa listassa. Talviaikaan seuran hallivuoroilla on hyvä harjoitella pituuslajeja sekä tekniikkaa. Torstain hallivuorolla yksi rata on pyhitetty vapaasukeltajille.
Mikäli laji kiinnostaa ja haluat siitä lisätietoja, ota yhteyttä kilpailujaoksen vetäjään kilpailu(at)saimaannorpat.com (vaihda (at) @-merkiksi).
Allaslajit:
Static apnea (puhekielessä static) – Lajissa pidätetään hengitystä ja kellutaan vedessä kasvot alaspäin. Yleensä käytetään märkäpukua kylmän torjumiseksi. Myös uimalasit ja nenäklipsi ovat suosittuja apuvälineitä tässä lajissa.
Dynamic apnea (puhekielessä dyna) – Pituussukellus altaassa räpylöillä.
Dynamic apnea no fins (puhekielessä dnf) – Pituussukellus altaassa ilman räpylöitä.
Syvyyslajit:
Constant weight – Klassinen syvyyslaji, jossa sukelletaan omin voimin uimalla mahdollisimman syvälle.
Free immersion – Syvyyslaji, jossa ”kiipeillään” köyttä pitkin käsivoimin.
Variable weight – Syvyyssukellusta, jossa alaspäin mennään kelkalla tai ylimääräisten painojen kanssa ja ylöspäin tullaan omin voimin. Näytöslaji, ei virallisia kilpailuja.
No limits – Lajissa alaspäin mennään kelkalla ja ylös tultaessa käytetään nostopalloa. Näytöslaji, ei virallisia kilpailuja. Lajeista vaarallisin.