Ajankohtaista

Ajankohtaista

Uuden puheenjohtajan tervehdys!


20.12.2018 , Kategoria: Norppaposti

Molskis kaikki Norpat, Hylkeet, Kuutit, Pallokalat ja ketä meitä onkaan!


Syyskokouksen johdosta allekirjoittanut heiluttelee ensi vuonna räpylöiden lisäksi puheenjohtajan nuijaa ja otan tehtävän kiitollisena vastaan. Haluankin näin aluksi kehua itseäni ja kertoa miten ja mistä tähän on tultu.

Olen nyt 36-vuotias Norpan poikanen, lähtöisin Lauritsalasta ja koulutukseltani olen puutekniikan insinööri vm. 2009. Töitä olen tehnyt lähinnä Lappeenranta - Kotka akselilla ja nykyisin toimin yksityisenä elinkeinonharjoittajana (www.digitane.fi). Harrastuksiini kuuluu: sukeltaminen kaikissa muodoissa, koripallo, lentopallo, videokuvaus, rumpujen soitto, pyöräily, kuntosali, kiipeily ja yhdistysaktivisti.

Olen mukana seuraavissa yhdistyksissä:

 1. Urheilusukellusseura Saimaan Norpat ry, puheenjohtaja, liittynyt 2014

 2. SaimaaFilms ry, puheenjohtaja, liittynyt 2010

 3. Lappeenrannan Insinöörit ry, sihteeri, liittynyt 2009

 4. Lappeenrannan Harmonikkakerho ry, jäsen, liittynyt 1999

 5. Lappeenrannan pyöräilijät ry, jäsen, liittynyt 2017

 6. NMKY Savitaipale ry, jäsen, liittynyt 2012

 7. Lappeenranta Jazz-Club ry, jäsen, 2017

 8. Imatran Ilmailukerho ry, kannatusjäsen, 2016

 9. Lauritsalan Eläkkeensaajat ry, jäsen, 2018

  Näiden lisäksi teen talkootyötä Lappeenrannan Urheilu-Miesten (LUM) hyväksi yhdessä Lappeenrannan Insinöörien kanssa.

Sukeltelua ja uimista olen harrastanut Lauritsalan uimahallissa pienestä pojasta asti. "Kerran karkasin äidiltäni käsistä, n. kolmen vanhana ja loikkasin isoon altaaseen, äiti tietenkin säikähti, mutta eihän siinä kuinkaan käynyt. Uida en vielä osannut, mutta sukeltaminen sujui jo ja siitä se sitten lähti." Hieman myöhemmin kouluiässä opettelin sukeltelemaan 25m ilman räpylöitä ja tänä syksynä räpsien kanssa meni jo 65m. Sukellus harrastuksena on aina salaa kiehtonut minua, mutta koska korvalääkärini totesi jo hyvin varhain lapsena, ettei minun tulisi koska sukeltaa kovin syvälle sisäkorvan herkästä tulehdusriskistä ja huonosta paineen tasautuvuudesta johtuen, en ole nuorena lajinpariin aktiivisesti pyrkinyt. Omatoimista sukeltelua ja snorklailua olen kuitenkin aina harrastellut ja vihdoin vuonna 2014 liityin seuran jäseneksi.

Ensimmäiset vuodet seurassa menivät hallilla vapaasukeltaessa. Laitesukellukseen hurahdin vuonna 2017 järjestetyssä introssa ja samoin kävi Jussin ja Teron järjestämällä sukelluskalastuskurssilla. Uskaltauduin mukaan muutamille viikkosukelluksille sekä Kangas-Teljon kevät- ja syystalkoisiin, joissa puuhaa ja innokkaita on riittänyt kiitettävästi. Laiteilla dyykkejä on takana n. 40 kertaa ja maukkain peto, vaikka ei ison, on 600g ahven Saimaan salaisilta kalavesiltä. Monen moista vonkaletta on tarttunut niin harppuunaan kuin videokameraankin. Nykyisen kokemuksen kautta olen huomannut, ettei lääkärin varoitus toki ollut turha, mutta vaivani ei kuitenkaan ole ollut täydellinen este sukellusharrastukselle. Sukeltajan tulee AINA oman terveyden lisäksi huolehtia sukellusparin ja jopa koko ryhmän sukelluskunnosta.

Keväiset uimarantojen putsausurakat ovat olleet myös mielenkiintoisia ja antoisia kokemuksia monellakin tapaa. Hienoa on ollut huomata roskien ja jätteiden kokonaismäärän vähentyminen erityisesti muutamien rantojen osalta. Viikkopäivystykseen tulleiden avunpyyntöjen kautta on tullut runsaasti erilaista kokemusta moniin veden alaisiin etsintä- ja työtehtäviin. Seuraavan kesän aluevaltaus tulee liittymään vetenalaisten aarteiden etsintään metallin paljastimella ja magneetilla erityisen tarkkaan paikannetuissa kätköissä. :-)

Seuratoiminnan kannalta tavoitteenani on jatkaa Jussin jalanjäljissä hieman pienemmillä saappailla, mutta sitäkin innokkaammilla askelilla, tukien hallituksen ja yhdistyksen aktiivisia toimijoita seuramme toiminnan edistämiseksi ja ylläpitämiseksi. Suuria mullistuksia ei ole odotettavissa, mutta jos jäsenistöllä on suuria murheita tai toiveita toimintamme suhteen, toivon että siitä välitetään avoimesti tietoa minulle tai hallitukselle, jotta voimme antaa ainakin suuria lupauksia paremmasta. Suhteellisen lyhyessä ajassa olen ehtinyt seuran toimintaan tutustua moneltakin kannalta sekä sen pitkään historiaan, jota kelpaa kehua muillekin yhdistyksille. Toiminnan aktiivisuus eri jaostoissa on ajoittain aaltoillut ja mennyt virtojen mukana, mutta tällä hetkellä toiminta on edelleen aktiivista ja laadukasta. Tästä syystä koen tärkeäksi tukea omalta osaltani yhdistyksemme toiminnan jatkuvuutta.

Useimpien yhdistysten toiminnan haasteena on aktiivisen jäsenistön ikääntyminen ja nuorempien jäsenten aktiivinen perhe-elämä ja perheen lukuisat harrastuksen, jolloin aika ei tahdo riittää yhdistystoiminnan ylläpitämiseen. Itse en koe olevani ikääntynyt enkä myöskään ole perheellinen, joten selkeää estettä puheenjohtajan tehtävän täyttämiselle ei toistaiseksi ole tiedossa. Joudun toki tasapainoilemaan erilaisten yhdistystoimintojen, harrastusten ja oman yritystoiminnan kanssa, mutta tulevaisuus näyttää miten paljon pystymme yhdessä toimintaa ylläpitämään ja kehittämään. Ensivuoden ensimmäiset kuukaudet teemme Jussin kanssa aktiivista yhteistyötä, jotta voidaan jatkaa seuran toimintaa sujuvasti ilman isoja yllätyksiä.

Vuoden alussa tärkeintä on päivittää seuramme jaoksien vastuuhenkilöt nettiin. Tarkastelemme myös samalla onko meillä riittävät resurssi joka saralla ja miten voidaan jatkossa saada jäsenistöä mukaan tukemaan eri tehtäviä, jotta työtaakka ei kasaantuisi muutamien harteille. Tulevaisuudessa päivitämme seuralle helpommin ylläpidettävät verkkosivut, joista Teemu Kutila on esimerkillisesti lupautunut ottamaan vastuun. Lisäksi hänestä tulee Miika Tolosen seuraaja kalustonhoitajana.

Paljastettakoon lopuksi vielä, että seuramme pitkäaikainen jäsen Olli Laibert on osaltaan syyllinen tähän kaikkeen, koska houkutteli minut mukaan seuran toimintaan vuoden 2014 lopussa. Tästä hänelle suuret kiitokset! Sukellus tänne asti on ollut todella antoisa.

Toivotan kaikille rauhallista joulua ja antoisaa sukelluskautta 2019!

Tauno Lakkala, pj